Skoči na vsebino

Kaj predstavlja SITIUM?

Pametni sistem Sitium je projekt, ki ga Mestna občina Novo mesto razvija skupaj s partnerji z namenom občanom omogočiti enostavnejšo in hitrejšo uporabo javnih storitev.

Trenutno sistem omogoča plačevanje parkirnine na vseh javnih parkiriščih in vožnjo z mestnim avtobusom.

Pametni sistem Sitium deluje prek mestne kartice, v obliki fizične NFC oz. brezstične kartice ali mobilne aplikacije.

Pametni sistem Sitium omogoča z mestno kartico (NFC oz. brezstične kartico) ali mobilno aplikacijo Sitium enostavno plačevanje parkirnine na vseh javnih parkiriščih, kjer se za plačevanje uporablja parkomat.

Z uporabo aplikacije lahko parkirnino plačate brez uporabe parkomata, prav tako vas aplikacija opozori o poteku parkirnega časa, pri čemer ga lahko podaljšate na daljavo;

Z mestno kartico lahko plačate parkirnino na enostaven način.  Kartico na katero ste predhodno naložili sredstva približate parkomatu in prejmete potrdilo o plačilu.

Pametni sistem Situm omogoča, da z mestno kartico (NFC oz. brezstične kartico) ali aplikacijo Sitium na enostaven način plačate tudi vožnjo z mestnim avtobusom, pri čemer lahko koristite nakup enkratne vožnje ali pa se zapeljete s predhodno naloženo mesečno vozovnico. Nakup mesečne vozovnice lahko opravite na enem od prodajnih mest ali samostojno preko aplikacije Sitium.

Sistem deluje po principu dobroimetja, kar pomeni, da na kartico naložite sredstva, ki jih nato uporabljate za hitro in enostavno plačevanje javnih storitev znotraj občine. Storitve sistema Sitium lahko uporabljate anonimno, ali pa se registrirate kot uporabnik in pridobite imensko kartico, ki vam omogoča še dodatne funkcije (npr. nakup mesečne vozovnice). 

Mestno kartico lahko pridobite na enem od prodajnih mest v Mestni občini Novo mesto:


Aplikacijo Sitium za pametne telefone lahko pridobite na Apple app store ter Google app store. V aplikacijski trgovini naložite aplikacijo na vašo napravo ter ob postopku prijave navedete le vašo telefonsko številko naprave, ki jo uporabljate in na katero je vezana uporaba aplikacije. Sistem vam bo posredoval potrditveni SMS, s pomočjo katerega potrdite, da ste prijavo zagnali vi. Vnos vaše telefonske številke je potreben le zaradi preprečevanja zlorab.

Kdo mi lahko pomaga? Kaj mi je na voljo?

Mestna občina Novo mesto, Seidlova cesta 1, 8000 novo mesto
www.novomesto.si

Tel: 07 39 39 206

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Rozmanova ulica 28, 8000 Novo mesto
https://www.nm.sik.si/si/
,  
Tel: 07 39 34 600

Avtobusna postaja Novo mesto, Topliška cesta 1, 8000 Novo mesto
https://arriva.si/avtobusni-prevozi/mestni-avtobusni-prevozi/mestni-promet-novo-mesto/kontakti/

Tel: 07 33 21 123


Morda vam bo všeč tudi: 

https://www.novomesto.si/sitium/faq
https://www.novomesto.si/mma/-/2023070312254599/
https://www.novomesto.si/mma/-/2023063009424551/
https://www.novomesto.si/mma/-/2023063009430555/
https://www.novomesto.si/mma/-/2023052309305995/
https://www.facebook.com/pametnisistemsitium


Objavljeno: 13.10.2023, zadnja sprememba: 04.12.2023

Kako ste zadovoljni s prispevkom? Ali vam katera informacija manjka? Če da, katera? Dodaj vsebino med priljubljeneDodaj v moje vsebine