Skoči na vsebino

Katere oblike pomoči in podpore obstajajo za nosečnice in bodoče starše v Novem mestu?

V Mestni občini Novo mesto deluje dobro podporno okolje za nosečnice. Splošna bolnišnica Novo mesto in Zdravstveni dom Novo mesto v okviru Zdravstveno vzgojnega centra organizirata Šole za starše, termine pa objavljajo na njihovih spletnih straneh. Program je brezplačen.

V Zdravstvenem domu prvi sklop (zgodnja nosečnost), ki je namenjen ženskam in njihovim partnerjem v prvih mesecih nosečnosti, vključuje predavanja o zdravem življenjskem slogu v času nosečnosti, pravilni skrbi za ustno votlino pri nosečnicah in otrocih ter telesni vadbi. Trenutno ta sklop izvajamo na daljavo (preko programa Zoom), zato so potrebne prijave.

Drugi sklop (priprava na porod) pa je namenjen nosečnicam in njihovim partnerjem v zadnjih mesecih nosečnosti. Zajema predavanje o pripravi na porod, matičnih celicah, napotke in prikaz nege otroka, pripravo na dojenje in predavanje psihologa. Ta predavanja izvajamo v živo v naši ustanovi in prijave niso potrebne. Po koncu predavanja na temo porod izdamo tudi potrdilo za spremljevalce pri porodu, v kolikor ga potrebujete.

 V Novem mestu so organizirane tudi številne vadbe in masaže za nosečnice, katerih kontakte najdete na povezavah spodaj. V telesu se med nosečnostjo in po porodu namreč dogajajo velike hormonske spremembe, ki spremenijo stabilizacijo telesa. Najpogostejše posledice so bolečine v križu, pojav inkontinence in sprememba telesne drže.

Da bi se nosečnica naštetim težavam izognila, mora v času nosečnosti in po porodu nadaljevati s sistematično, varno in zmerno vadbo. Program vadbe poteka pod strokovnim vodstvom dipl. fizioterapevtke in je oblikovan poseben za nosečnice in ženske po porodu. Z vadbo se na varen način ohranja aktivnost, krepijo obremenjene mišice ter sprošča telo in duha. Poudarek je na vajah za roke, noge, hrbet in vajah za mišice medeničnega dna, ki so v tem času najbolj obremenjene. Posebno pozornost namenjamo globokim trebušnim mišicam, ki okrepljene razbremenijo spodnje hrbtne mišice in delujejo preventivno pred poškodbami in bolečinami v spodnjem delu hrbta.

Koristi vadb in masaž so, da:


Vadbo v času nosečnosti in v poporodnem obdobju priporočajo tudi različna strokovna in znanstvena združenja po vsem svetu.

Poglobljene pogovore, psihofizično pripravo in odgovore na različna vprašanja, ki se pojavljajo v pričakovanju novega obdobja v življenju pa opravljajo v Zavodu Igrivi svet. Pripravljen imajo celosten program delavnic in predavanj za bolj sočutno starševstvo. Delavnice, predavanja, predstavitve dobrih praks potekajo v majhnih skupinah udeležencev, saj želijo zagotoviti varen in zaupen prostor. Možno je tudi spremljanje in udeležba prek Zooma ali Skypa. V sklopu priprave na porod pa gostijo tudi Koželj Damjano, dr. med., spec. ginekologije in porodništva iz Oddelka za ginekologijo in porodništvo Splošne bolnišnice Novo mesto.

Kdo mi lahko pomaga?

Splošna bolnišnica Novo mesto, Šmihelska cesta 1, 8000 Novo mesto
https://www.sb-nm.si/informacije-za-nosecnice-in-porodnice 

Tel: 07 39 16 115

Zdravstveni dom Novo mesto, Kandijska cesta 4, 8000 Novo mesto
https://www.zd-nm.si/images/user_upload/files/TERMINI_za_sept_-_dec_2023.pdf 
https://www.zd-nm.si/sola-za-starse 

Tel: 07 39 16 755

Zavod Igrivi svet, Pavčkova ulica 5, 8000 Novo mesto 
https://igrivisvet.si
http://www.igrivisvet.si/prijavnica 
https://igrivisvet.si/mamica-bom-ocka-bom 

Tel: 069 642 515


Pomembne povezave

Obrazci in prijave:

https://www.zd-nm.si/zdravstveno-vzgojni-center-novo-mesto 
http://www.igrivisvet.si/prijavnica 
https://www.mojaprvamasaza.si/tecaj-masaze-dojencka
https://varstvo-ajda.si/


Morda vam bo všeč tudi:

https://www.zd-nm.si/zdravstveno-vzgojni-center-novo-mesto
https://zdaj.net/
https://www.bambino.si/porodnisnica_novo_mesto.html
https://art-pe.si/storitev/masaza-za-nosecnice-50-minut/
https://www.akupunkturatkm.com/nosecnost
https://masazajanna.si/masaze/
https://fizia.si/vadba-za-nosecnice
https://www.montessoridoma.si/
https://www.baby-handling.com/
https://www.pedosana.com/
https://www.bibaleze.si/nosecnost/zdrava-nosecnica


Objavljeno: 13.10.2023, zadnja sprememba: 06.12.2023

Kako ste zadovoljni s prispevkom? Ali vam katera informacija manjka? Če da, katera? Dodaj vsebino med priljubljeneDodaj v moje vsebine